Wie zijn wij?
Wij zijn een groep jonge Helmondse topsporters. Samen maken wij deel uit van drie Nederlandse selecties; de heren u21 kanopolo, de dames u21 kanopolo en de heren u23 kanoslalom. Met de kanopolotalenten maken wij meer dan de helft van deze selecties op. Wij nemen deel aan verschillende internationale toernooien, ECA cups, EK's en komend jaar maken we ons klaar voor het WK kanopolo in China. Yoeri, onze slalommer maakt zich niet alleen klaar voor het EK, maar ook voor het WK en de bijbehorende kwalificaties.
​
Wat is kanopolo?
Kanopolo is waterpolo in een kano. Het wordt ook wel rugby op het water genoemd. Je zit in je eentje in een kano en terwijl je aan het peddelen bent probeer je de bal in het doel van de tegenstander te scoren. De doelen hangen 2 meter boven het water tegenover elkaar op een veld van 35m bij 23 m, best wel klein dus. Je speelt 5 tegen 5 en wie de meeste doelpunten maakt in een wedstrijd van twee helften van tien minuten, wint de wedstrijd. Dat gaat er hard aan toe. Zo mag je met boten tegen elkaar aan beuken, ballen uit elkaars handen pakken en iemand met de bal omduwen. Bekijk de video hieronder om hier een beeld van te krijgen.
Een echte teamsport
Kanopolo is een leuke teamsport. Je moet samenwerken om je tegenstanders uit jouw verdediging te houden en als team op hun verdediging komen aanvallen om ruimte te creëren en te scoren. Onze wedstrijden worden vormgegeven als toernooien. Met een toernooi ben je altijd het volledige weekend samen op pad. Je speelt 3 tot 4 wedstrijden per dag, gaat samen uit eten en kampeert bij het terrein. Deze gezelligheid hoort echt bij de sport en zorgt ervoor dat een team erg hecht wordt.
Onze doelen
In 2022 hebben zowel de heren u21 als de dames u21 zich op het WK kanopolo in Saint Omer, Frankrijk, gekwalificeerd voor het WK kanopolo 2024. Wij mogen in Deqing, China, Nederland vertegenwoordigen en gaan hier voor de winst. Een mooie volgende stap na de winst op het EK kanopolo 2023 van de dames u21.
​
Onze uitdaging
Aangezien kanopolo een zeer onbekende sport is, is er nog geen sponsoring mogelijk vanuit het watersportverbond of het NOC*NSF. Dit betekent dat wij als sporters ons eigen zakcentje gaan moeten neerleggen om naar China te kunnen. Aangezien China niet om de hoek ligt zal dit aan reiskosten, overnachting, deelname en eten bijna €3.000 p.p. gaan kosten. Wij zijn allemaal nog studenten en kunnen dit bedrag niet zomaar neerleggen. Daarom hebben wij jullie hulp nodig.
Wat is kanoslalom?
Kanoslalom wordt gevaren over een parcours op wild water. Het parcours bestaat uit een twintigtal poortjes (Rood-wit en groen wit gestreepte palen die boven het water hangen). De poortjes moeten in een door nummers aangeven volgorde gevaren worden, waarbij er een onderscheid is tussen de vaarrichting van de groen-witte poortjes en de rood-witte poortjes. De groen-witte poortjes worden met de stroomrichting mee gevaren en de rood-witte poortjes tegen de richting van de hoofdstroom in. Voor het aanraken van een poortje krijg je twee strafpunten, voor het missen of fout varen van een poortje krijg je vijftig strafpunten. Een wedstrijd word in 4 runs gevaren. De eerste 2 runs zijn er voor je te plaatsen in de semi finale en de semi finale run is er om je te plaatsen voor de finale.
De uitdaging
Het doel
Een slalomvaarder verenigt een groot aantal eigenschappen tot een optimale balans waarin hij meester is over zijn boot op het water. Door slim gebruik te maken van de stroming, kan een goede slalomvaarder zijn weg op wildwater tot op de centimeter nauwkeurig bepalen. Kracht, souplesse en uithoudingsvermogen zijn daarbij onontbeerlijke basisvereisten. Een slalomwedstrijd duurt meestal een kleine twee minuten, het is dus zaak om je krachten goed te verdelen. Een slalomparcours is altijd anders. Voor elke wedstrijd wordt er door de organisatie van de wedstrijd een parcours gebouwd.
Mijn doel voor het komende jaar is om mij te kwalificeren voor de halve finale op het Europees Kampioenschap in Krakau, Polen, dat plaatsvindt van 15/8 tot 18/8, en voor het Wereldkampioenschap in Liptovsky Mikulas, Slowakije, van 2/7 tot 7/7. Om dit doel te bereiken, zal ik talloze trainingen moeten volgen, zowel in eigen land als in het buitenland, waar betere trainingsfaciliteiten beschikbaar zijn.
Sponsor worden?
Om onze droom werkelijkheid te maken, zijn wij op zoek naar sponsors die ons hierbij kunnen helpen. Dit willen wij doen door middel van sponsors met unieke sponsorship. Er zijn hiervoor een aantal sponsorpakketten opgesteld. Hierbij willen wij zoveel mogelijk terugdoen voor u en uw bedrijf zodat het een echte partnership wordt en geen eenmalige bijdrage, Zo bieden wij paketten aan met een clinic en workshop waarbij je behalve de sport ook leert hoe belangrijk samenwerken kan zijn.
Ook de kleine bijdragen kunnen ons helpen. Wij hebben verschillende events opgesteld waar grote of kleine sponsoren hun bijdrage kunnen leveren. Zo kunt u de sport ervaren terwijl u aan het netwerken bent op het grootste toernooi van Europa. Of kunt u lekker luxe dineren. Uiteraard zijn kleine eenmalige bijdrages ook mogelijk.